Производство на специални и нетрадиционни брашна от соя, царевица, пшеница, голозърнест овес, малц, ориз и коприва за хлебопроизводство, сладкарство и диетични храни. Мобилни мелници за пълнозърнести брашна. Разработка, техническо оформление и защита на фирмени документации (ТД). Проектиране, изработка и монтаж на място на линии за изпичане на соя. Семепроизводство на елитни семена от голозърнест овес

 ФИНО ЦАРЕВИЧНО БРАШНО „МЕЙС”

Финото царевично брашно „мейс” е уникален хранителен продукт. Той се получава при микронизиране на  царевични зърна, които след термична обработка при 185 °С, са доведени до състояние на пуканки, т.е. брашното е пълнозърнест, натурален продукт, получен от  препечени царевични зърна. Царевичното брашно носи характерния, запомнящ се, приятен аромат. 80 % от частиците са с размери около 90 микрона.

Царевичното брашно „мейс” се характеризира с нулева бактериална обсемененост!

Технологията на производство предопределя широкия диапазон на приложение:

 • в хлебопроизводството: като допълващ  консуматив при производството на специални хлябове, пити и закуски;
 • в сладкарството: при производството на валови бисквити ( за намаляване съдържанието на глутен, за по лесното отлепване на тестото от барабана) за подобряване технологичните свойства на тестото; като подсушаващо средство; като пълнежна маса във вафлен крем;
 • при производството на подправъчни смеси:  стандартизиране на аромати;
 • при производството на машинно обезкостен птичи прат: като влагозадържащо средство;
 • в колбасарството: структуро образуващ елемент в малотрайни, безструктурни колбаси, сурови полуфабрикати за печене и пастети;
 • в козметиката: за приготвяне на „пилинг” маски;
 • в кулинарната индустрия и бита : в панировъчни миксове и запръжки, за придаване плътност на ястията;

Полезни съвети

Царевичното „брашно” жадно поглъща и задържа вода като образува каша, а след сваряване – желе. Възможоността да се включва „на сухо” в кутировъчната смес като носител на подправките, улеснява равномерното им разпределение в цялата маса, предизвиква синергичен ефект спрямо ароматите и използваните емулгатори. Икономиката е силен, стимулиращ фактор за производителя. Приложението на царевичното брашно до 3 % без никакъв риск за качеството, повишава рандемана.

Физични и химични свойства:

 • прахообразен продукт, с размери на частиците под 100 микрона;
 • цвят - наситен жълт, до златисто-жълт;
 • мирис - приятен, характерен за царевица;
 • вкус - типичен на препечена царевица

Микробиология:

 • общ брой микроорганизми < 100 /g;
 • коли форми, патогенни и условно патогенни м.о. - не се установяват

Подобрени свойства:

 • Подобрява структурата, вкуса и аромата на изделието;
 • Доставя - бета каротин (провитамин А);
 • Повишава рентабилността на продукта.

Дозировка:

При производството на хлебни изделия: от 20 до 30% от количеството на брашното!

В колбасарството - 3 до 5% спрямо кутировъчната маса.

(Посочените количества са препоръчителни. При композирането на хранителни продукти с участието на „мейс” производителите разработват и утвърждават фирмени рецептури);

Срок на съхранение: Мин. 12 месеца, в оригинални опаковки, в складови помещения, на защитено място от влага, гризачи и складови неприятели.
Продуктът не се вгорчава и не променя вкусовите и качествените си показатели във времето!

Опаковка:   в натронови чували по   20 кг;

 

СИЛАТА  НА ЖЪЛТИТЕ  ЗЪРНА

Царевицата – мулти храна на бъдещето

Идеята да се разширяват знанията за царевицата винаги ми е действала като импулс. Даже интересът, който е проявяван към царевицата още от древни времена е много показателен, че тази тема няма  скоро да бъде изчерпана.   От друга страна е много трудно да се провежда дискусия по въпрос, по който общественият интерес е слаб.Струва ми се, че ако не съществуваше проблемът с „глутеновата непоносимост” едва ли щеше да се работи по технологията за производство на царевичния хляб.

Съвременният човек знае, че царевицата и   соята са най-важните зърна за производството на  комбинирани  фуражи. В същото време и двата вида зърна представляват огромен хранителен ресурс. В същност, за да съм така категоричен, ще се подкрепя с данни.

Царевичните хибриди от нашата и световната селекция навлизат в технологична зрелост в най-устойчивото сухо време, през м. септември. Ако от едно поле се получават по 400 до 450 кг пшеница, то при същите производствени разходи от това поле  се реколтира 800 до 900 кг царевично зърно.

Царевичното зърно не съдържа глутен! Химическият анализ незначително се колебае около : протеин – 10 %;  липиди – 4,5 %; нишесте – 60 %; диетична целулоза – 2 %; минерални вещества – 1,2 %; масло разтворими витамини : токофероли, бета-каротин, пиридоскин, тиамин, ниацин, рибофлавин, холин;

Всички проблеми, които стоят пред мелничарите, производители на царевично брашно,  щяха да стоят и пред мен, ако веднъж, съвсем случайно, в камерата  за термична обработка на соята, попаднаха няколко царевични зърна. Те се превърнаха в пуканки, а пуканките – в превъзходно, меко, ароматно „брашно”. Тогава си зададох няколко въпроса: „Дали инактивацията на ензима „липоксигеназа” ще доведе до стабилизиране на продукта?” и  „Какво е остатъчното микробно число в брашното?”

С други думи:”По какво се различава „Мейс” от традиционното царевично брашно?”

На първо място:Мейс” е пълнозърнесто брашно, въпреки фината си гранулометрия (95 % от  частиците са с размери под 100 микрона). Това дава основание да отнесем продукта към  най-ценните хранителни продукти  „за природосъобразен начин на хранене”.

На второ място: При съхранение на „Мейс” в оригинални опаковки, органолептичните и качествените показатели не се променят във времето, продуктът не се вгорчава. Тъй като производството на брашното става „на горещо”, практически липсва микробна обсемененост.
Финото  царевично брашно „Мейс” е типичен пример за нетрадиционно брашно. Следва да се очаква, че и  приложенията ще бъдат в частност – нетрадиционни.
Ние високо оценяваме усилията на нашите клиенти да произвеждат  красиви и вкусни изделия и печива. Стремим се да им помагаме да разгръщат възможностите си.  Предаваме им нашия натрупан опит и интелект,   и очакваме обществото да изпълни задължението си на безпристрастен оценител.


Янко Янев
Сп.”Хляб плюс”, август, 2000 година

За контакти и консултации:
Янко Янев, 0887 86 32 92 или тел. 0610 5 27 69;
Павликени, Индустриална зона, Ул. Тошо Кътев 4 (бивша Търговия на едро)
e-mail: prosperityco1990@yahoo.com, prosperityco1990@abv.bg

© 2006 СД "Благополучие - Яневи и сие" | xhtml | css